Life event Communiceren


Samenhang competenties

De afgelopen weken ben ik bezig geweest dit verbeterpunt te optimaliseren in mijn leven. Door tips en tools te vragen bij mijn ervaren leidinggevende en collega's, ben ik resultaatgericht te werk gegaan. Dit heb ik ingezet om waarde te creëren in de behoefte van de verzender van berichten aan mij. Bovendien geldt dit ook voor de behoefte van mijzelf om meer rust en orde in mijn hoofd te creëren. Door nog meer de competentie managen & organiseren in te zetten tijdens mijn werkdagen, heb ik minder verstoringen tijdens mijn werkdienst en in mijn privé.

Nu ik vorderingen maak in mijn virtuele communicatie, beheers ik de competentie communiceren meer dan eerst. Dit komt mede door mijn onderzoekend vermogen en mijn nieuwsgierigheid naar methoden om dit op te lossen. Mijn competentie lerend vermogen heeft ervoor gezorgd dat ik deze stappen heb kunnen zetten om mijzelf te ontwikkelen. 

Communiceren is iets wat ik makkelijk en dagelijks veel doe. Mijzelf zou ik omschrijven als een sociaal persoon. Ik communiceer graag met mensen, hou van gezelligheid en heb het liefst mensen om me heen. Mijn communicatie is sterk, hoor ik van mensen om mij heen.

Afgelopen periode merkte ik zelf en ook anderen om me heen dat mijn virtuele communicatie wel de nodige verbetering kan gebruiken. Via sociale media, zoals: WhatsApp communiceren gaat afgelopen jaar niet snel. Als er appjes binnen komen welke niet meteen te beantwoorden zijn, laat ik deze vaak ongelezen, zodat ik een reminder heb om dit uit te zoeken. Echter geeft dit aan de kant van de verzender frustratie en dat roept vragen op. Tijdens een bedrijfsbezoek van mijn studiecoach aan mijn werkgever, kwam dit verbeterpunt aan bod.

Hoe kan het dat iemand die sterk is in communicatie, via de virtuele wereld minder goed communiceert, was de vraag die ik mijzelf stelde.
Daar heb ik een poosje over nagedacht en ben er achter gekomen dat mijn hoofd "vol" zat. Vol in de zin van veel gedachtes en met veel dingen of gedachtes tegelijk bezig. Ook wel met een mooi spreekwoord genoemd: "te veel hooi op zijn vork nemen".
Eigenlijk vind ik alles leuk om te doen, ben ik graag in gezelschap met andere mensen en zeg daarom ook niet snel nee. Ik neem niet de rust en gebruik weinig middelen om rust in mijn hoofd te krijgen.
Mijn leidinggevende heeft mij na dit gesprek nog een aantal tips en tools gegeven om hier beter mee om te gaan. Tools; als een agenda, waar zelfs de kleinste zaken welke afgerond moeten worden, in kunnen worden opgeschreven. Maar ook mezelf af en toe wat rust  gunnen, meer managen en organiseren, zodat ik de handen vrij heb. Zodoende kan ik daadwerkelijk de taken in mijn agenda afronden.

Door mijn nieuwe inzicht begrijp ik de frustratie van de verzender beter en ben ik mij meer bewust van de gevolgen van het niet meteen reageren op een bericht. De rust in mijn hoofd terug brengen ga ik als volgt doen:

  • Niet alles onthouden, maar op schrijven op een to-do list of agenda (hier de juiste prioriteit aan geven en wegzetten in de tijd)
  • Werk, school en studie meer afsluiten als ik er niet mee bezig ben.
  • Door vaker op de fiets naar mijn werk te gaan, kan ik de werkdag beter afsluiten
  • Door tijdens mijn dienst, alle werkzaamheden weg te zetten en juiste uitleg te geven, word ik thuis minder gestoord.
  • Tijdens mijn werkdagen de filiaal telefoon aan collega- leidinggevenden te geven en geen 'oortje' (intern communicatiemiddel) te dragen om verstoringen te voorkomen.
  • Door op een aparte kamer te studeren, zodat studie en privé bewust gescheiden wordt (dus niet in de woonkamer of keuken).


© 2024 Eindportfolio persoonlijke ontwikkeling Tseard Reijenga. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin